FISU

International University Sports Federation

In de wereld van de studentensport worden er niet alleen nationale en Europese studentenkampioenschappen georganiseerd, maar zijn er

natuurlijk ook Wereld studentenkampioenschappen. Deze worden gehouden onder toeziend oog de van de International University Sports Federation (FISU).

Binnen deze kampioenschappen wordt er onderscheid gemaakt tussen FISU World University Championships, FISU World University Games en FISU University World Cups.

World University Championships

De World University Championships zijn enkele tientallen losse kampioenschappen in verschillende disciplines die elk in een ander land,

in een andere stad georganiseerd worden. Als topsportende student kom je op deze kampioenschappen uit namens Nederland.

World University Games

De World University Games zijn net als de Olympische Spelen, maar dan puur voor studenten. Net als bij de Olympische Spelen is er een zomer- en een wintereditie. Met meer dan 150 deelnemende landen over 25 verschillende sporten is dit het grootste multisportevenement voor studenten ter wereld. Het grote verschil is dat de World University Games iedere 2 jaar plaatsvinden en niet iedere vier jaar. Als topsportende student kom je op deze evenementen uit namens Nederland.


University World Cups

De University World Cups zijn eindtoernooien waar je als team voor in aanmerking komt nadat het Europese Studentenkampioenschap hebt

gewonnen. Op deze evenementen kom je uit namens je onderwijsinstelling.


Meedoen aan een evenement? Vanuit Nederland is de stichting SSN Topsport verantwoordelijk voor de werving & selectie van topsportende studenten richting de World University Games en World University Championships. Zij doen dit in overleg met de desbetreffende sportbonden. Er zijn een aantal algemene voorwaarden:

●      Voor evenementen in 2023 worden atleten toegelaten die geboren zijn tussen 1-1-1996 en 31-12-2005, studerend aan een hogeschool of

universiteit, of een diploma behaald in 2020, 2021 of 2022.

●      Elk evenement heeft zijn eigen deelname-eisen. Deze zijn vaak terug te vinden op de website van het evenement, maar je kan hiervoor ook contact opnemen met SSN Topsport.

●      Deelname- en reiskosten dienen te worden gedragen door de deelnemers zelf. Veel onderwijsinstellingen hebben een fonds/subsidieregeling waarmee een groot deel van de kosten gedekt kunnen worden.

●      Met betrekking tot de deelnamekosten die altijd van toepassing zijn geldt: voor iedere deelnemer/begeleider dat een organisatiecommissie 70 euro per persoon per dag mag vragen. Hiervoor krijgt men accommodatie, maaltijden, lokaal vervoer en deelname aan het evenement. Daarnaast is er een eenmalige betaling van 20 euro FISU Fee per deelnemer/begeleider per evenement.

●      Nederlandse atleten die aan de deelnamecriteria voldoen, kunnen zich melden bij Studentensport Nederland Topsport. Gevraagd wordt de volgende informatie mee te sturen: Naam, geboortedatum, woonplaats, onderwijsinstelling en enkele relevante sportresultaten.

●      Tevens dient iedere deelnemer altijd een ondertekend en gestempeld eligibility form of diploma te overhandigen voordat hij/zij daadwerkelijk kan deelnemen aan een evenement.

World University Speed Skating Championship 2020 Amsterdam

In het jaar 2020, was de Jaap Edenbaan in Amsterdam dé locatie waar het World University Speed Skating Championship 2020 werd verreden. Niet alleen was dit wegens corona één van de laatste grote evenementen in Nederland in die periode, het was tevens het enige World University Championship in de wereld dat nog plaats heeft gevonden in 2020. Benieuwd hoe dit evenement eruit zag? Check dan de onderstaande video.


0:00
0:00

Agenda

13 - 15 jul
Canada

WUC Rowing

28 jul - 8 aug
China

WUG Chengdu

AFAS Software &

Studentensport Nederland,

een sportieve combinatie.